onsdag 10 november 2010

191110

jag är ju äggberoende. ägg är ju sååå gott! men har haft lite funderingar på hur nyttigt det är egentligen. det är hittade jag:

att ägg skulle vara onyttigt sitter fortfarande starkt inpräntat hos många, speciellt äldre personer. denna felaktiga syn på ägg har funnits länge och anledningen är att ägg innehåller kolesterol. kolesterol i sin tur har en väldigt negativ klang men faktum är att det kolesterol vi får i oss genom kosten har inte speciellt stor påverkan på vår kropp. kroppen producerar själv den största delen kolesterol och sänker produktionen motsvarande mängd som vi stoppar i oss. vår kropp producerar själv ca 2000 mg kolesterol per dag och ett ägg innehåller ca 230 mg kolesterol. äter vi däremot mer än vårt energibehov ökar det onda LDL kolesterolet i kroppen, likaså om vi äter mycket fett från gris eller mejeriprodukter.


exempel på en vad du får om du äter 1 vanligt ägg:

  • hela dagsbehovet av vitamin B12 blir tillgodosett.
  • flera viktiga mineraler såsom kalcium, jod, magnesium, kalium, fosfor och 31 % av den viktiga selen.
  • en dos olika antioxidanter: e-vitamin, selen, lutein, zeaxantin, kapsantin och betakaroten.
  • ca 50 mg av den viktiga Omega-3 fettsyran, DHA
  • Ger 75 Kcal, ungefär lika mycket som en apelsin.
  • mycket näring per kcal, dvs inga tomma kalorier.
  • inga tillsatser och e-nummer (Svenska ägg)
  • 7 gram protein, 0 gram kolhydrater och 6 gram fett (varav större delen nyttigt fett)

Inga kommentarer: