att ägg skulle vara onyttigt sitter fortfarande starkt inpräntat hos många, speciellt äldre personer. denna felaktiga syn på ägg har funnits länge och anledningen är att ägg innehåller kolesterol. kolesterol i sin tur har en väldigt negativ klang men faktum är att det kolesterol vi får i oss genom kosten har inte speciellt stor påverkan på vår kropp. kroppen producerar själv den största delen kolesterol och sänker produktionen motsvarande mängd som vi stoppar i oss. vår kropp producerar själv ca 2000 mg kolesterol per dag och ett ägg innehåller ca 230 mg kolesterol. äter vi däremot mer än vårt energibehov ökar det onda LDL kolesterolet i kroppen, likaså om vi äter mycket fett från gris eller mejeriprodukter.
exempel på en vad du får om du äter 1 vanligt ägg:
- hela dagsbehovet av vitamin B12 blir tillgodosett.
- flera viktiga mineraler såsom kalcium, jod, magnesium, kalium, fosfor och 31 % av den viktiga selen.
- en dos olika antioxidanter: e-vitamin, selen, lutein, zeaxantin, kapsantin och betakaroten.
- ca 50 mg av den viktiga Omega-3 fettsyran, DHA
- Ger 75 Kcal, ungefär lika mycket som en apelsin.
- mycket näring per kcal, dvs inga tomma kalorier.
- inga tillsatser och e-nummer (Svenska ägg)
- 7 gram protein, 0 gram kolhydrater och 6 gram fett (varav större delen nyttigt fett)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar